Tango & theorie, een paradox?

Dit is het motto van de eerste officiële Nederlandse Tango Conventie, op 23 maart 2005 in de Meerpaal te Dronten. Een keur van sprekers en inspirators uit binnen- en buitenland zal op het NTC haar licht laten schijnen over al wat tangolesgeven zo’n mooi en uitdagend vak maakt. Hieronder enkele highlights om naar uit te kijken. En ook het amusement ontbreekt niet.

Tango & Cash. Een spoedworkshop kassa- en balansbeheer voor de gevorderde docent (=meer dan 300 euro omzet per maand) door de fameuze Argentijnse econoom dr. Menem. Handige tips om van uw salon een soepel draaiende geldmachine te maken, worden afgewisseld met het opzetten van uw eerste eigen balans. En wist u al dat u met gelijke munt wordt terugbetaald?

(Les)geven = (les)nemen? Om les te geven, moet je les kunnen nemen. Tine van Houten en Gerben Drakema van Crea&Doe Centrum ‘Je Eigen Ik’ gaan in deze workshop samen met jou aan de slag met wascokrijtjes, kurk en vilt en maken zo die nieuwsgierige, leergrage leerling in je wakker. Zie in elke leerling de meester die je zelf kunt zijn. Wij leren je niet les geven, wij leren jou weer te durven. Te durven leren. Samen. Want it takes too, to tango. (En neem lekker oude kleren mee.)

Over de elektrodynamica van bewegende lichamen. Seminar door Mauricio Bistro. Bistro verklaart hier de geschiedenis van de on-tango vanuit de metafysica, de kwantummechanica en de filosofie van Schopenhauer. Bistro toont overtuigend aan dat tango nooit heeft bestaan, nooit zal bestaan en nooit kan bestaan. Want als alles altijd in beweging is, hoe weten we dan dat we bewegen? En wat ervaren we als ergens bij stil staan? Staan we dan wel stil? (Voertaal: esperanto.)

De dans ontsprongen… Een hartverscheurend, waar gebeurd relaas van ‘een tangoschool ergens in Nederland’ die het gevecht durfde aan te gaan met Buma/Stemra en bijna het onderspit delfde. Maar als de noot het hoogst is… Een tangothriller met een aan ongeloof grenzende helse tocht van Wankum via o.a. Moskou en Kaapstad tot aan het Binnenhof, die alle ingrediënten van een Grisham in zich heeft. Met lichtbeelden.

De Konmarparsita©. ‘Ik erger me groen en geel aan de concurrentie!’ ‘Ik heb genoeg van die leuke, andere docent!’ ‘Een snelle exit-strategie om m’n positie in de markt te consolidaten, als dat zou kunnen…’ Dat kan! Strategy consultant Pieter van der Ven (bureau dMMdH) heeft samen met intermanagementgroup Maze Peers/ON de Konmarparsita© ontwikkeld. Met dit easy-to-follow zevenstappenplan leert u hoe u die andere dansschool in no time kunt exitten. Hun laatste dans is uw nieuwe klant! Met een exclusief 100% garantiecertificaat voor alle deelnemers aan de Konmarparsita©-workshop.

Save your last dance for me. Ook de bruiloften, braderieën en Braziliaanse dagen zat? Toe aan een nieuwe uitdaging en nieuwe markten? Maak dan kennis met Dennis de Vroede, tangomarktvernieuwer 2005 en voorheen Cliniclown. Hij laat zien dat niet alleen blijde dagen een welkome aanvulling op de lesgelden zijn, maar dat ook droeve dagen zeker tot de mogelijkheden behoren. Een Piazallo maakt een kort ziekbed net dat beetje langer, een Pullieze maakt een scheiding onvergetelijk en wat te denken van een tango op een crematie of begrafenis? Koffie en cake inbegrepen.

Tangokwartet Kazoo. Verrassende tango uit Dremmelerveen. Een bijzonder kwartet met banjo, panfluit, diggeridoo en tamboerijn zorgt dat alle voetjes van de vloer gaan! Een muzikaal spetterend einde van het NTC. Met een verrassing voor de kleintjes (geldt niet voor argentijnen).